Sanastomme listaa ja selittää sivustollamme useimmin käytettyjä termejä. Tämä on paras paikka aloittelijoille ja digitaalisen markkinoinnin palveluista kiinnostuneille asiakkaille tutustua alan termistöön.

Aihepiirit:

  A

  Algoritmi

  Prosessi tai kaava, jonka mukaisesti tallennettua tietoa käsitellään ja järjestellään tarkoituksenmukaisin tavoin.

  Avainsanatutkimus

  Avainsanatutkimus on olennainen hakukoneoptimoinnin sekä hakusanamarkkinoinnin osa, jonka tarkoituksena on tunnistaa suosittuja nettihauissa käytettyjä termejä ja lauseita. Sen tarkoituksena on selvittää, millä hakusanoilla nettisivuja kannattaa optimoida. Avainsanatutkimus antaa markkinoijalle paremman ymmärryksen siitä, kuinka suuressa suosiossa tietty hakusana on ja siitä, kuinka haastavaa sen optimointi hakutulosten kärkeen voi olla. Tämä antaa suuntaa hakukoneoptimoinnille.

  Avainsanojen kannibalisointi

  Saman avainsanan käyttäminen usealla sivulla. Tämä vahingoittaa sivustosi hakukoneoptimointia, sillä sivustosi sivut kilpailevat keskenään hakukoneiden sijoituksista sen sijaan, että yksi sivustosi sivu kilpailisi muiden sivustojen kanssa.

  B

  Backlink (ulkoinen linkki)

  Ulkoinen linkki, eli backlink on luotu, kun jokin muu verkkosivusto linkkaa kotisivuillesi. Se on ikäänkuin “ääni luottamuksesta”, merkki siitä, että toinen verkkosivusto pitää kotisivujasi arvokkaana ja relevanttina lähteenä. SEO-efekti toimii molempiin suuntiin: Kun toinen verkkosivusto linkkaa kotisivuillesi tai kun linkkaat sivustoltasi muille sivuille. Saapuvien backlinkkien määrä on eräs tärkeimmistä hakukonesijoitusten määrittäjistä.

  C

  CSS (Cascading Style Sheets)

  CSS on määritteelykieli, jolla määritellään HTML-asiakirjan, eli verkkosivun ulkoasua. Lähes jokaisella verkkosivulla on yksi tai useampi CSS-tiedosto, joka sisältää määritelmät sivun elementtien koosta, väristä, ulkoasusta, jne. CSS:n avulla voidaan määrittää myös interaktiivisuutta, animaatioita, responsiivisuutta, fonttityylejä ja muita sivuston ulkoasuun liittyviä asioita.

  CTR, Click Through Rate

  CTR on mittari, joka näyttää kuinka suuri osa linkin/mainoksen nähneistä henkilöistä seuraavat linkkiä sivustolleesi. Se lasketaan jakamalla näyttökertojen määrä klikkausten määrällä. Esimerkki:100 ihmistä näkevät sivustosi Googlen haussa.10 ihmistä klikkaavat sivustollesi. CTR = 10 / 100 = 10%

  D

  Deindeksointi

  Viittaa prosessiin, jonka avulla verkkosivu poistetaan hakukoneen indeksistä eli tietokannasta. Tämä johtaa siihen, että verkkosivu ei voi enää näkyä hakukoneiden tulossivuilla. Deindeksointi onnistuu lisäämällä HTML robots metatagin arvoksi “noindex”. Deindeksointi voi olla tarpeen sivuilla, joilla on merkitystä sivustolla, mutta niiden ei tarvitse näkyä hakutuloksissa. Esimerkkeinä sellaisista sivuista voi olla kirjautumissivut sekä kiitossivut.

  H

  Hakukoneoptimointi

  Hakukoneoptimointi (SEO, Search Engine Optimization) on kokonaisuus toimenpiteitä, joilla optimoidaan verkkosivujen sisältöä näkymään paremmin internetin hakukoneiden luonnollisissa hakutuloksissa. Hakukoneoptimoinnin hyödyt ovat selkeitä: ilmaista, passiivista liikennettä sivustollesi kuukaudesta toiseen.

  I

  Indeksointi

  Indeksointi on prosessi, jossa tietty verkkosivu lisätään hakukoneen tietokantaan ja saadaan näkyviin hakutuloksissa. Helpoin tapa saada verkkosivu indeksoitua on saada linkkejä sivullesi ja odottaa, että hakurobotitt seuraavat näitä linkkejä sivustollesi. Jos haluat nopeuttaa indeksointiprosessia, voit: Ladata XML-sivukartan, johon sisältyy puuttuva sivu Saada backlinkkejä suosituilta sivuilta, koska niitä crawlataan useammin Varmistaa, että et käytä “noindex”-arvoa HTML...

  K

  Kanoninen URL-osoite

  Jos sivustolla on samaa sisältöä useammalla sivulla, hakukoneet eivät tiedä mikä näistä on se sivu, joka pitäisi hakutuloksissa näyttää. Tämän vuoksi yksi sivuista täytyy valita alkuperäiseksi ja määrittää jokaiselle saman sisällön omaavalle sivulle kanoninen URL-osoite, joka osoittaa alkuperäiselle sivulle. Tämä tehdään asettamalla sivun lähdekoodiin kanoninen tagi (rel=”canonical”), joka näyttää samalta jokaisella kopiosivulla. Tällöin hakukoneet näkevät...

  Kilpailijatutkimus (kilpailija-analyysi)

  Kilpailijatutkimus on arviointia siitä, kuinka kilpailijoiden verkkosivut sijoittuvat hakukoneissa samoilla hakusanoilla kuin muut samaan aihepiiriin liittyvät verkkosivut. Kilpailija-analyysi auttaa selvittämään minkälaiset taktiikat ovat tehokkaita omalla alallasi ja mitkä optimoinnin alueet tulisi priorisoida. Kilpailijatutkimus on erityisesti hyödyllistä:* Uusien hakusanojen löytämiseen* Uusien backlink-mahdollisuuksien löytämiseen* Sisältöideoiden hankkimiseen* Meta-otsikoiden ja meta-kuvausten ideoihin ja optimointiin

  Konversio

  Konversio tapahtuu silloin, kun sivuston käyttäjä tekee jonkin ennaltamääritetyn toimenpiteen sivustolla. Esimerkkinä konversiosta on esimerkiksi sähköpostilistalle liittyminen tai tuotteen ostaminen verkkosivuilta.

  L

  Liidi

  Liidillä viitataan potentiaaliseen asiakkaaseen, joka tunnetaan myös termillä “prospekti”. Yrityksestä riippuen liidin määritelmä saattaa hieman vaihdella. Joillekin yrityksille liidi tarkoittaa henkilöä, joka on jo valmiiksi ostohousut jalassa. Toisille yrityksille liidi tarkoittaa ketä tahansa yhteyshenkilöä. Yhteistä molemmissa määritelmissä on se, että molemmissa määritelmissä liideistä voi tulla asiakas.

  Liikenne

  Liikenteellä viitataan verkkosivuston kävijämäärään.

  P

  Profilointi

  Profilointi, kuten määritelty GDPR:ssä, tarkoittaa automatisoitua henkilötietojen käsittelyä. Näihin henkilötietoihin voi kuulua henkilökohtaista tietoa, joilla määritellään tiettyjä aspekteja kyseessä olevasta henkilöstä ja analysoidaan ja ennustetaan hänen kiinnostuksen kohteita, toimintatapoja ja muita markkinoinnin kannalta olennaisia tietoja. Lisätietoja GDPR:n mukaisesta määrityksestä löydät täältä.

  S

  Sähköpostilista

  Lista sähköpostiosoitteista, jotka vastaanottavat sähköpostia tai joukkoviestejä.s.

  Sisäinen linkki

  Jos sivustollasi oleva linkki johtaa toiselle sivulle samalla sivustolla, se on sisäinen linkki. Sisäiset linkit yhdistävät sivuston eri sivuja ja tekevät sekä käyttäjän että hakurobottien navigoinnista sivustolla helpompaa. Sisäiset linkit voivat olla navigointilinkkien lisäksi myös ehdotuksia, mikä sivu kannattaa lukea seuraavaksi. Hyvän sisäisen linkityksen strategian toteuttaminen voi auttaa hakukoneoptimoinnissa, sillä se antaa mahdollisuuden kontrolloida sivuston...

  Sisältö

  Sisältö tarkoitaa kaikkea verkkosivulla olevaa tietoa. Sisältö sisältää (no pun intended) tekstin, kuvat, videon ja animaatiot. Hakukoneoptimoinnissa sisältö on pääasemassa liikenteenhankinnassa ja käyttökokemuksen tarjoamisessa.

  Syvälinkitys

  Tapa hyödyntää sisäisiä linkkejä sivuston sisällössä. Yksinkertaisuudessaan syvälinkki on mikä tahansa linkki sivulta toiselle saman verkkosivuston sisällä. Tätä hyödynnetään usein CTA-linkeissä tai artikkelien sisällä olevissa linkeissä, joissa linkki johdattaa vierailijaa toiselle sivulle, joka sisältää informatiivisempaa sisältöä. Syvälinkitys on tärkeä SEO-käytäntö, jolla saa levitettyä linkkejä sivulla ja pidennettyä vierailijan selausaikaa sivustolla. Lisäksi linkattavilla sivuilla on usein...

  V

  Verkkovastaavan ohjeet

  Verkkovastaavan ohjeet ovat hakukoneiden, kuten Googlen ja Bingin julkaisemia ohjeita, joiden tarkoituksena on auttaa sivustojen omistajia luomaan sisältöä jota voidaan löytää ja indeksoida, ja joka toimii tehokkaasti hakutuloksissa.

  X

  XML-sivukartta

  XML-sivukartta on tiedosto, joka sisältää viittaukset kaikkiin sivuihin verkkosivstollasi, jotka haluat hakukoneiden löytävän. Tiedosto sisältää myös lisätietoja (metadataa) jokaisen sivun URL-osoitteesta. XML-sivukartta parantaa hakukoneoptimointia, sillä se antaa sinulle mahdollisuuden määrittää itse miten verkkosivusi löydetään ja indeksoidaan. On olemassa erityyppisiä sivukarttoja, jotka voivat olla joko erillisinä tiedostoina tai osana yhtä tiedostoa: kuvatiedostojen sivukartta, mobiilisivukartta, videosivukartta, Google...